Ako na najčastejšie letné úrazy

júl 2021

Ako na nejčastejšie letné úrazy

Nikomu samozrejme neprajeme nič zlé, ale pravdou je, že leto je nielen obdobím plným športovania a pohybu, ale aj s tým spojenými rizikami. Asi na svete niet cyklistu, ktorý by občas nevybral zákrutu alebo plavca, ktorého by nechytil kŕč. O odretých kolenách z kolieskových korčúľ, kolobežiek alebo výletov nehovoriac. A pretože vieme, že šťastie praje pripraveným, poďme sa spoločne pozrieť na to ako byť pripravený poskytnúť prvú pomoc sebe aj iným, a ako by mala vyzerať vybavená cestovná lekárnička.

 

Našťastie sú najbežnejšími následkami, nielen letného šantenia, odreniny, škrabance alebo drobné rezné ranky. Niekedy to však nejde tak ľahko a preto je vždy dobré mať zásady prvej pomoci doslova pod kožou. Aby ste vždy vedeli, čo robiť, keď je dôsledkom pádu napríklad...



Zlomenina

Snažte sa so zlomenou končatinou manipulovať čo najmenej. Opatrne ju znehybnite závesom alebo dlahou - poslúžiť môžu rovné konáre, alebo ak sa úraz stane napr. na chate, riešením môžu byť dosky. Záves môžete pripraviť zo šatky, šálu alebo obväzu. Postihnutého je potrebné čo najrýchlejšie dopraviť k lekárovi - a pozor, nedávajte mu pre istotu piť ani jesť. Keby bolo treba zlomeninu napraviť operatívne, plný žalúdok by všetko iba skomplikoval.

Pokiaľ sa nestalo nič závažné a postihnutý sa cíti dobre, môžete ísť po vlastnej osi (najlepšie autom). Pokiaľ však zlomeninu sprevádzal väčší pád alebo iný náraz a okrem zlomeniny je postihnutý aj otrasený, má poranenie hlavy alebo cíti bolesť aj na inej časti tela, je bledý, spotený, trasie sa, alebo ak je zlomenina dokonca otvorená, volajte rýchlu záchrannú službu (155). Môže sa jednať o vnútorné zranenie alebo krvácanie. V prípade otvorenej zlomeniny je potrebné zastaviť krvácanie. Ranu ošetrite dezinfekciou a čo najšetrnejšie priložte na miesto krvácania sterilný obväz. Kým príde záchranka, sledujte životné funkcie, pokojne s postihnutým hovorte a pokiaľ mu je zima, prikryte ho.






Bezvedomie, zástava dýchania a srdcovej činnosti.

Vysoké teploty, vydýchaný vzduch, príliš veľká aktivita alebo topenie... to všetko môže sprevádzať bezvedomie. Pokiaľ sa to stane, uložte zraneného do stabilizovanej polohy, teda na boku s pokrčenými končatinami, zakloňte mu hlavu a sledujte, či dýcha a má hmatateľný pulz. Hotovo? Teraz rýchlo volajte záchrannú službu.

Pokiaľ postihnutý nedýcha a necítite pulz, okamžite zahájte resuscitáciu podľa pokynov záchrannej služby. Resuscitácia je veľmi dôležitá, ale zároveň dosť neľahká úloha, okrem toho sa inak robí na dospelom, a inak na dieťati.

Pokiaľ máte z resuscitácie strach, zmätkujete a bojíte sa čokoľvek urobiť, aby ste postihnutému ešte viac neublížili, uvedomte si, že ublížiť mu nemôžete. Človek, ktorý resuscitáciu potrebuje, je v tak vážnom stave, že mu môžete iba pomôcť. Vďaka tomu, že budete vedieť ako na to a nespanikárite, môžete zachrániť život.



Odreniny, porezania a tržné rany

Výlet do skál, šmyk na bicykli, primotaný psík pod kolieskové korčule... a odreniny sú na svete. Čo to istí? Pokiaľ je to možné, tak chrániče, ale hlavne cestovná lekárnička!

Ak ste vyviazli len s odreninami, najprv ich dôkladne opláchnite čistou vodou – pravdepodobne máte so sebou fľašu s pitím. Ak sú v rane kamienky alebo štrk, je potrebné ich šetrne, ale dôkladne vymyť skôr, než rana zaschne.

Nakoniec ranu podľa rozsahu a umiestnenia buď prelepte náplasťou, alebo previažte sterilným obväzom.

Čo však robiť, keď je zranenie rozsiahlejšie a rana je hlboká? Zranenie opláchnite čistou vodou a ošetrite dezinfekciou - a to aj v okolí rany. Pokúste sa zastaviť krvácanie, najlepšie priložením sterilného štvorčeka alebo obväzu a vytrvalým tlakom na miesto zranenia. Keď rana prestane krvácať, ešte raz ju pre istotu ošetrite dezinfekciou a sterilne prekryte náplasťou alebo obväzom. Následne sa dopravte - svojpomocne alebo s pomocou niekoho ďalšieho - na chirurgiu, kde sa vám lekári o ranu odborne postarajú a zhodnotia, či bude potrebné ju zašiť.







Krvácanie

Poznáte to – pripravujete táborák a pri narezávaní špekáčikov vám nožík skĺzne rovno do prsta... Väčšina krvácaní našťastie nie je závažná a zastavíte ich priložením sterilného štvorčeka alebo obväzu na miesto zranenia a podržaním. Pretože nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch, je potrebné vedieť, ako postupovať pokiaľ by sme sa stali svedkami aj závažnejšieho krvácania. Prvá pomoc musí byť rýchla a často ide o sekundy, zmätkovanie nie je na mieste. Niekedy sa krv valí prúdom, niekedy strieka ako vodotrysk, spôsobené je to krvácaním buď zo žily alebo z tepny. Poďme sa teda pozrieť na rozdiely medzi nimi a na to, ako ich účinne ošetriť.

Krvácanie z tepny je naozaj, naozaj závažné. V najhorších prípadoch máte na záchranu života asi len minútu času. Krv je červená, okysličená a v rane pulzuje alebo dokonca strieka.

Krvácanie zo žily poznáme tak, že z rany vyteká tmavá, nepulzujúca krv.

Pokiaľ máte gumové rukavice (mali by byť súčasťou vašej cestovnej lekárničky alebo autolekárničky), nasaďte si ich. Krvácanie sa pokúste zastaviť akýmkoľvek spôsobom - napríklad aj prstami priamo v rane. Nepúšťajte až do príjazdu záchrannej služby. Pokiaľ krvácanie pochádza z končatiny, môžete skúsiť aj tlakový obväz - priložte krytie, prvým obväzom ranu obviažte, ďalšiu celú rolku tlačte do miesta rany a znovu previažte. Použite čo najviac vrstiev.

Použiť môžete aj škrtidlo, to ale príliš neodporúčame, jeho neodborné použitie môže byť pomerne riskantné. Pokiaľ sa však jedná o naozaj závažné zranenie, ako je amputácia, otvorené zlomeniny, kde sa nedarí krvácanie zastaviť tlakovým obväzom, nie je čas na hrdinstvo, ale na škrtidlo. Zaškrcujte hlboko celý obeh v končatine a kamkoľvek je to možné, zaznamenajte presný čas zaškrtenia.

 

 

Vybavená lekárnička je základ

Veríme, že sa vám a vašim blízkym závažné poranenia vyhnú. Napriek tomu je vždy dobré mať po ruke cestovnú lekárničku. Tá nezaberie veľa miesta, vojde sa do každého batohu, cyklotašky alebo kabelky, a môže byť naozaj dobrým pomocníkom. A čo by v nej teda nemalo chýbať?

  • náplasti s vankúšikom aj bez, náplasti na otlaky,
  • dezinfekcia,
  • pinzeta na triesky
  • malé nožničky
  • sterilné štvorčeky, obväzy s náplasťou
  • príručka prvej pomoci (stiahnuť si ju môžete tu)







Pre istotu je dobré, aby sme mali aj antibakteriálny gél a rúško, pretože s otvorenými ranami, nech sú akokoľvek malé, by ste mali manipulovať s naozaj čistými rukami.