Aktívne leto v zdraví

júl 2021

Diana-106

Konečne leto! Doba, ktorú sme museli stráviť hlavne doma, je konečne za nami. Máme tu obdobie, na ktoré mnohí čakajú celý rok. Pustite sa teda do všetkých aktivít, ktoré ste počas chladných dní odkladali. Čo tak skúsiť postaviť domček v korunách stromu na záhrade alebo myslieť aj na našich hmyzích (ne)priateľov a vyrobiť im ich vlastné obydlie? Leto je o radosti. Preto vyrábajte, tvorte a hrajte sa!

 

Aj keď sú letné mesiace spájané predovšetkým s príjemnými chvíľami, nemali by sme zabúdať, že práve v lete je aj zvýšený počet drobných úrazov a zranení. Toľko aktivít, ktoré nás priamo volajú vyraziť von sa môžu rýchlo zvrtnúť na nepríjemné chvíle. Nikdy by sme tak nemali zabúdať na evergreen každého leta a pre každý prípad by sme mali mať po ruke cestovnú mini lekárničku. Nemusíme snáď už ani pripomínať, že základom správneho hojenia je dezinfekcia, však?



Viete, že...

... dezinfekciu Betadine používajú lekári vo viac než 70 krajinách sveta?

 


Po vzore svetových lekárov vsaďte na tie liečivé prípravky, ktoré vám budú kryť chrbát, keď sa prihodí nejaká nehoda. Dbajte na správne ošetrenie a uvidíte, že sa čo nevidieť budete môcť opäť vrhnúť do víru letných radovánok.


Ako správne ošetriť drobné poranenie?

Poranenie najprv opláchnite čistou vodou a následne na ranu alebo postihnutú kožu aplikujte 1–3 ml dezinfekcie Betadine (dávka závisí na rozsahu poranenia / postihnutia) a opatrne rozotrite – pokiaľ možno sterilne – s presahom na zdravú kožu aspoň o 1,5 cm. Potom (opäť podľa možností sterilne) prekryte obväzom alebo náplasťou.


Leto je obdobím nebývalých možností, vyskúšajte tentokrát niečo nové, a „stvorte“ si niečo pre radosť, niečo pre druhých, ale aj niečo pre svoje zdravie.


Cesta ku zdraviu

Chodíte radi bosí? Leto je na to ako stvorené. Využite všetok svoj domáci arzenál a pripravte si na záhrade špeciálnu cestičku, kde budú vaše bosé nohy preskumávať nové chodiace plochy. Táto pomôcka priaznivo pôsobí na správny vývoj klenby a zároveň zlepšuje krvný obeh v tele. Navyše sa budú chodidlá, vďaka chôdzi naboso, dotýkať rôznych nerovností, a tak si nevedomky budete stimulovať akupresúrne body. Dá sa teda s istotou povedať, že taká prechádzka po špeciálnom chodníku je prospešná pre všetky telesné orgány.

 

Viete, že...

... chôdza naboso dokáže ovplyvniť funkciu členka, kolena, ale aj bránice?


 

Bunkre a domčeky pre deti a hračky

Aj keď chcete tohtoročné leto poňať úplne relaxačne a nechcete sa príliš púšťať do väčších akcií, deti určite ocenia nejaký ten prázdninový domček na záhrade. Tým mladším bohato postačia deky a pár vankúšikov, pre šikovných oteckov, ale detské prianie v podobe domčeka na záhrade môže znieť ako výzva. Vezme skrátka do ruky náradie a svojím ratolestiam postaví ten pravý nefalšovaný domček z dreva. Malí pomocníci sa pri výrobe domčeka (či už pre ľudí alebo pre hračky) radi zapoja a budú nápomocní. Čo na tom, že možno pribudne pár triesok alebo ťuknutí kladivom. Pokiaľ je po ruke vybavená lekárnička, drobné poranenia vašu kutilskú partiu nezastavia.



Michal-zahrada-71

 

Nech žije domov - nielen pre ľudí

 

Že svoje obydlie potrebuje každý človek, nemusíme ani pripomínať. Ale čo taký drobný hmyz alebo vtáčí priatelia, bez ktorých by to v prírode vlastne ani nešlo? Prečo tentokrát nemyslieť aj na také drobné živočíchy, ako sú chrobáky, lienky alebo vtáčiky? Taký hmyzí domček alebo vtáčie kŕmidlo, alebo vtáčie napájadlo dokáže vyrobiť naozaj každý a nezaberie to ani veľa času.





Ako teda ten správny domček pre hmyz vyrobiť? Nemusíte byť umelec ani milionár, aby ste dokázali postaviť útulný hotelík pre hmyz. Bohato postačia napríklad aj vaše prebytky a predovšetkým veľká miera fantázie. Tej sa totiž medze nekladú. Napriek tomu je dobré poznať pár pravidiel, ktoré hmyzu doprajú väčšiu dávku komfortu. Nezabúdajte teda, že domček by mal byť zastrešený, aby doňho nenapršalo. Pokiaľ premýšľate o jeho správnom umiestnení, rozhodne sa prikloňte k južnej strane do závetria. Zadnú stranu posilnite pletivom, pretože nikdy neviete, kedy nejaký vtáčik dostane chuť na obyvateľov vášho hotela. Ako výplň použijete naozaj skoro všetko, čo v okolí nájdete. Prírodné materiály ako slama, konáriky, staré kvetináče alebo aj tehly, do ktorých vyvŕtate jemné dierky, môžete ich umiestniť napríklad do paliet, v ktorých si hmyz svoje miesto na život určite nájde.

 

TIP:

Aby hmyzí hotel dlho vydržal, osvojte si pár pravidiel, vďaka ktorým mu umožníte dlhú životnosť. Nezabúdajte kontrolovať stav výplne v domčeku a minimálne každý rok (najlepšie v období, keď domček nie je obývaný) ju kompletne vymeňte. Kontrolujte tiež, či doňho nezatieklo a či výplň neplesnivie.

 

 

Letné radovánky môžete tohto roku poňať naozaj netradične a prebudiť v sebe skrytého kutila, ktorý si veci okolo seba dokáže pretvoriť presne podľa seba. Ako už ale viete, tak aj takáto zábava akou kutilstvo určite je, môže zapríčiniť aj drobné zranenia. Koľkokrát sme si už nevzali ochranné okuliare (pretože to nie je tak hrozné) alebo ochranné rukavice (veď som to robil už toľkokrát a nič a nestalo). Poznáme to asi všetci a pri deťoch to platí dvojnásobne. Preto nie je od veci zopakovať si aj pravidlá ochrany zdravia pri práci.

 

Veríme, že aj vy máte doma či na chalupe svoju lekárničku, ktorá vám vždy hodí záchranné koleso. A čo by v nej teda nemalo chýbať? Základom sú dezinfekčné prostriedky, obväzy a náplasti či lieky na bolesť a horúčku. Určite je dobré doplniť ju o roztok a masť Betadine, ktorá zaistí, aby vaša podráždená či inak poranená pokožka zostala celý deň v bezpečí a vy ste si mohli ďalej užívať aktívne leto.

 

Tak čo? Idete do toho?