Betadine: dezinfekcia mnohých tvárí

apríl 2023

Betadine_blog_march

Ak už ste sa stretli s dezinfekciou Betadine, pravdepodobne sa vám vybaví malá zelená fľaštička obsahujúca tekutinu žltohnedej farby. Viete ale, že Betadine existuje aj vo forme masti, mydla a vaginálnych čapíkov? Kedy, ako a na čo všetko sa rôzne formy dajú použiť, ako to, že Betadine dezinfekcia nepáli a pýtate sa, prečo tá zvláštna farba? Na všetky tieto otázky vám v článku odpovieme.



Dezinfekčný roztok

Betadine je dezinfekcia na báze vodného roztoku, ktorú je možné aplikovať na celý rad poranení; škrabnutie, odreniny, štípance od hmyzu, ale aj rezné rany, popáleniny či vredy. Účinkuje proti vírusom, baktériám i plesňovým kožným ochoreniam. Dezinfekcia sa vstrebáva do vrchnej vrstvy pokožky, kde pôsobí po dlhý čas, čo veľmi napomáha úspešnému hojeniu.

Odpoveď na otázku, prečo je táto dezinfekcia žltohnedej farby (a zároveň, prečo nepáli), je jednoduchá: jód. Chemický prvok, ktorý bol objavený v roku 1811, sa preukázal ako veľmi účinný v boji proti baktériám, vírusom, plesniam i niektorým prvkom. Až o viac ako storočie neskôr, v roku 1955, bol na trh uvedený žltohnedý amorfný prášok a rýchlo sa stal hojne vyhľadávanou a využívanou dezinfekciou ako širokou verejnosťou, tak aj v zdravotníctve.

Pre dezinfekciu kože sa väčšinou používajú tzv. jódované povidóny, teda prípravky s viazaným jódom, ktoré sú k pokožke oveľa šetrnejšie ako napríklad jódová tinktúra (liehový roztok jódu a jodidu draselného). Žltohnedý roztok je vodou umývateľný, je možné ho teda ľahko zmyť z pokožky, nechtov, vlasov alebo bez ťažkostí vyprať z oblečenia. Betadine sa používa buď ako nezriedený, teda ako 10 % roztok, alebo ho môžete riediť vodou v pomere 1: 10. Zriedený roztok ale odporúčame použiť čo najskôr – na rozdiel od nezriedeného ho nie je možné skladovať a uchovávať.



Masť

Používa sa na „dlhodobejšiu“ liečbu (v rámci dní). Betadine masť má antiseptický a dezinfekčný účinok, pôsobí rovnako ako roztok proti vírusom, baktériám i plesniam. Účinnou látkou je aj v tomto prípade jódovaný povidón. Masť sa aplikuje na suchú očistenú pokožku a je možné ju použiť viackrát denne (s intervalmi minimálne 4 hodiny). Je možné s ňou liečiť napr. odreniny, popáleniny, štípnutie hmyzom, rezné a tržné rany, vredové ochorenia kože (napr. preležaniny, bércový vred) alebo rôzne kožné ochorenia spojené s infekciou. Pozor, nemali by ste však masť užívať dlhšie ako týždeň, ak lekár neurčí inak.



Dezinfekčné mydlo

Nenechajte sa zmiasť, v lekárňach či na e-shopoch aj tento prípravok nájdete pod názvom „roztok“ – kožný, resp. chirurgický. Hlavným poznávacím znamením však je, že na rozdiel od dezinfekcie, ktorá má zelenú fľaštičku, mydlo je vo fľaši hnedej. Mydlo ničí rad choroboplodných zárodkov (má tzv. antimikrobiálny účinok), používa sa na hygienickú dezinfekciu rúk a v zdravotníctve na predoperačnú dezinfekciu rúk. Tento prípravok je teda určený len pre dospelých a oproti dezinfekčnému roztoku sa neriedi, vždy sa používa koncentrovaný.



Ženy, pozor, novinka!

Vaginálne čapíky Betadine na trhu už nejaký čas sú, no novinkou je, že sú teraz voľne predajné bez lekárskeho predpisu. A v akých prípadoch môžete čapíky využívať?

Podľa vlastného uváženia alebo po porade v lekárni pri akútnych infekciách, či už bakteriálnych, mykotických alebo tých, ktoré sa môžu objaviť po liečbe antibiotikami či steroidmi, pri problémoch po kúpaní v bazéne alebo na dovolenke pri mori a ďalších náhlych ťažkostiach.

Použitie v prípade chronických zápalov či ako prevencia vzniku zápalu pred chirurgickým zákrokom alebo po zákroku, sa potom odporúča vždy konzultovať s lekárom.

 

 

Tak čo, už viete, po ktorej forme Betadine siahnuť?


Možností je naozaj veľa. Vždy sa však neváhajte poradiť so svojím lekárom či lekárnikom – presne tak v prípade akýchkoľvek vedľajších účinkov a liek, samozrejme, naďalej neužívajte. Betadine by ste nemali užívať ani v prípade, že máte alergiu na jód, jódovaný povidón či iné zložky jednotlivých foriem Betadine prípravkov (odporúčame čítať dôkladne písomnú informáciu pre používateľov).

Nech sa vám choroby a úrazy vyhýbajú – a keby nie, majte Betadine vždy po ruke!