Horúce!

september 2021

Popaleniny

Rozpálený prskajúci olej, vriaca voda, dotyk plechu rozpáleného z rúry, horúca para nad hrncom... Na svete asi nie je jediný kuchár, ktorý by si nechladil popálené prsty v dreze pod studenou vodou. Väčšinou to nie je nič závažné, je však dobré vedieť, ako v prípade vážnejších popálenín postupovať, a ako ich rozlíšiť.

 

 

Popáleniny patria medzi najväčších strašiakov snáď všetkých maminiek malých detí. Známe slová „ja sám, ja sám“ sa častokrát zvrtnú na bolestivé poranenie kože – popálenie. Popáleniny sa však zďaleka netýkajú len malých nezbedníkov. Často vznikajú aj elektrinou, chemickými látkami, trením alebo slnečným žiarením. Najčastejšie sú však popáleniny v kuchyni.

 

Viete, že...

... aj popáleniny majú svoj Medzinárodný deň? Pripomína sa 8. októbra a nesie názov Medzinárodný deň boja proti popáleninám.

 

 

Ak si niekedy prechádzame články o popáleninách, určite nám neujde spôsob, akým sa popáleniny hodnotia. Poďme sa pozrieť, čo ktorá miera popálenín znamená, a ako sa delia:

 

Popáleniny I. stupňa

  • S týmto druhom popálenín sa za svoj život určite stretol skoro každý z nás. Jedná sa predovšetkým o spáleniny od slnka, kedy je koža poškodená len povrchovo. Pokožka je červená, horúca na dotyk, bolestivá a miestami sa môžu objaviť aj opuchy alebo pľuzgieriky. Aj keď sa takýto druh popálenín rozhodne neradí k tým nebezpečnejším, určite by sme sa mali vyhýbať dlhodobému pobytu na priamom slnku. Koža si totižto spáleniny „pamätá“ a v budúcnosti by to mohlo narobiť problémy.

Popáleniny II. stupňa

  • Tento typ popálenín a to predovšetkým také, ktoré zasiahli rozsiahlu časť pokožky, by mali byť vždy ošetrené lekárom.

Popáleniny II. stupňa sprevádzajú pľuzgiere naplnené priehľadnou tekutinou. Aj keď pľuzgiere vyzerajú veľmi hrozivo, majú pri hojení popálenín svoju funkciu: Chránia novo vznikajúce vrstvy pokožky, preto by sa pľuzgiere nemali prepichovať. Pokiaľ by pľuzgier praskol alebo by bolo potrebné ho prepichnúť, je nutné urobiť to hygienicky. Najprv si dôkladne umyte ruky, ale aj pľuzgier. Na prepichnutie použite sterilnú ihlu alebo dôkladne vydezinfikujte špendlík, alebo ihlu na šitie. Vyprázdnený pľuzgier potom potrite dezinfekciou a prelepte náplasťou.




Veľkým rizikom pri tomto stupni popálenín je predovšetkým zanesenie infekcie do popáleného miesta. Pri II. stupni popálenín sa dá s istotou povedať, že sa jedná o jedno z najbolestivejších druhov popálení, pretože nervové zakončenia sú stále citlivé.

Na hojenie popálenín je vhodná metóda tzv. vlhkého hojenia. Už v 60. rokoch 20. storočia sa preukázalo, že rany, ktoré sa udržujú vo vlhkom prostredí, sa hoja až o 40 % rýchlejšie v porovnaní s ranami krytými suchým obväzom.

 


Popáleniny III. stupňa

Tento stupeň popálenín sa neradí k tým najbolestivejším, pretože nervy, ktoré sú schopné prenášať bolesť, sú zničené. Popáleniny III. stupňa poznáme aj podľa zafarbenia pokožky. Väčšinou je šedobiela, žltkavá alebo svetlohnedá. Tento stupeň popálenín už nie je možné akokoľvek vyliečiť. Plastická chirurgia však ide dopredu míľovými krokmi a aj takto postihnutá koža môže získať aspoň čiastočnú podobu. Svojou (zdravou) kožou môže byť pacientovi nahradená tá časť, ktorá utrpela popálenie.

Na čo pamätať pri záchrane popáleného?

 

  • Vždy majte na pamäti svoju bezpečnosť.
  • Dostaňte postihnutého čo najďalej od zdroja popálenia (tepla).
  • Šperky, ako prstene, náušnice alebo retiazky (pokiaľ to ide), šetrne zložte.
  • Nikdy postihnutého nevyzliekajte, pokiaľ má odev priškvarený k telu.

 

Ako spálenú kožu ošetrovať?

Ak sú už popálené miesta zacelené, regeneráciu kože môžete podporiť hojivými masťami alebo krémami. Pokožke urobia dobre tie s obsahom harmančeka, vitamínov A a E, aloe vera, nechtíka alebo s kyselinou hyaluronovou. Pri ošetrovaní popálenín by sa nemalo používať sadlo ani olej, tie totiž udržujú v koži teplo a popálené miesto tak nemá šancu sa dostatočne ochladzovať.