Lekárnička pre každý prípad

apríl 2021

bigstock-First-Aid-Kit-On-The-Table-In--345946135

Asi si hovoríte, že mať vždy so sebou cestovnú lekárničku nie je úplne bežné. My vám ručíme za to, že po prečítaní nášho článku svoj názor prehodnotíte. Veď asi každý zažil moment, kedy by sa mu nejaká tá náplasť alebo dezinfekcia hodila. Otlaky z nových topánok, zlé našliapnutie a z toho vyvrtnutý členok, škrabance od ostrej pracky na kabelke až po konár na výlete... ako by sa vám v tej chvíli hodilo mať po ruke náplasť, obväz a dezinfekciu!

 

Cestovná lekárnička môže byť veľká len ako peňaženka, a napriek tomu obsahovať všetko, čo pri drobnom zranení môže škodu napraviť. Čo všetko by ste teda mali nosiť so sebou, aby vám nič nechýbalo a zároveň, aby ste nenosili „celú lekáreň“?

So sebou vždy a všade

Príručná lekárnička, ktorú si pribalíte so sebou do batohu alebo kabelky a nebude zaberať veľa miesta – taká je ideálna osobná lekárnička. Nemali by v nej chýbať náplasti s vankúšikom aj bez, náplasti na otlaky, dezinfekcia na drobné rany, pinzeta na triesky, malé nožničky, ale aj príručka prvej pomoci. Pre istotu je dobré mať aj antibakteriálny gél a rúško, pretože s otvorenými ranami, nech sú akokoľvek malé, by ste mali manipulovať s naozaj čistými rukami. No, a keby bolo potrebné vyraziť do zdravotníckeho zariadenia...


Keď nastúpi bolesť hlavy

Keď ste vonku, nemusí vás zastihnúť vždy „len“ zranenie. Niekedy je potrebné vedieť sa vysporiadať aj s bolesťou hlavy. Preto by vám nemali chýbať nejaké analgetiká, najčastejšie sú to lieky s obsahom ibuprofénu, paracetamolu, kyseliny acetylsalicylovej (a máme tip pre milovníkov kávy: účinok paracetamolu a kyseliny acetylsalicylovej sa potencuje kofeínom), naproxénu, propyfenazónu alebo diklofenaku. Pomôžu vám od bolestí hlavy, chrbta a majú antipyretické účinky, čo znamená, že vám aj znížia teplotu. Dávajte si ale pozor, napriek tomu, že tieto lieky vyzerajú neškodne, majú veľa nežiaducich účinkov, ktoré sú o to nebezpečnejšie, že sa o nich veľmi nehovorí. Preto si vždy pozorne prečítajte príbalový leták, nekombinujte a neexperimentujte.


Tráviace ťažkosti

Ďalej by nemali chýbať lieky na všetky možné tráviace ťažkosti. Hnačka, zápcha ani nafukovanie nie sú niečím, na čo by mal moderný človek čas! Ako prvá pomoc môže poslúžiť živočíšne uhlie. Jedná sa o látku s pórovitou štruktúrou, ktorá v črevách absorbuje toxické látky. Živočíšne uhlie má vysoké absorpčné schopnosti, čo prispieva k ochrane tráviaceho ústrojenstva pred dráždivými účinkami potravín a k znižovaniu nadmerného hromadenia črevných plynov.

Takže pokiaľ ten párok v rožku pri stánku nebol úplne stopercentný, živočíšne uhlie to istí.

Avšak pozor  ̶  pred napr. salmonelózou alebo vírusovou črevnou infekciou rozhodne neochráni!


Nielen alergická nádcha


Pokiaľ trpíte alergiami, sú pre vás antihistaminiká snáď v každom dostupnom vrecku samozrejmosťou, bez ktorej nedáte ani ranu. Každý by ale iste využil aj gél s ich obsahom, ten vám uľaví od svrbenia spôsobeného alergickou reakciou, bodnutím hmyzu alebo iným kožným problémom. Rozhodne sa nestratí ani liek na bolesť v krku, stačia pastilky proti dráždivému kašľu.



Domáca lekárnička

Naopak lekárnička, ktorú máte doma, môže – a mala by byť – o dosť vybavenejšia. Doma nemusíte bojovať s nedostatkom miesta, takže si môžete dovoliť niekoľko typov liekov s rovnakým účinkom. Samozrejme by vám nemali chýbať všetky súčasti bežnej príručnej lekárničky, tzn. náplasti, dezinfekcie, elastické obväzy, trojrohá šatka, gumové škrtidlo a sterilné obväzy. Ďalej nezanedbávajte latexové rukavice, rúška, sterilné pinzety, nožničky a teplomer. Zbierka medikamentov sa vám bude postupne sama rozrastať, a tak dávajte pozor na exspiráciu liekov! Odporúčame vždy raz za pol roka všetky lieky prebrať, pretriediť a zbaviť sa tých nepoužitých. Nevyhadzujte ich však do koša ani do toalety, jedná sa o nebezpečný odpad, ktorý vždy odneste do lekárne, kde bude odborne zlikvidovaný.







Teraz odstavec pre chlapákov

Tento odstavec sa asi týka skôr mužskej časti populácie – ale nechceme nikoho uraziť! Poriadni chlapáci si na dezinfekciu rán väčšinou nepotrpia, a už vôbec im nepripadá dôležité, či dezinfekcia štípe alebo nie. Moderný muž ale vie, že nie je potrebné sa trápiť, keď existuje Betadine – dezinfekcia, ktorá neštípe.

Pokiaľ ale vaša „dezinfekcia“ nemá svoje pevné miesto v lekárničke, ale namiesto toho je buď v kúpeľni medzi holením, alebo dokonca v kuchyni a užíva sa prevažne vnútorne, je na čase tento prístup prehodnotiť.

Ani parfumy, rovnako ako čokoľvek s obsahom alkoholu, nie sú vhodnou dezinfekciou. Často v nich totiž nájdeme množstvo iných látok, ktoré nám môžu skôr uškodiť než pomôcť. Vhodnou náhradou je čistý alkohol, najlepšie v koncentrácii 70 %, práve vtedy má najlepšiu účinnosť. Jeho účinky ale majú krátke trvanie – a tá bolesť pri aplikácii!

 

TIP!

Prekvapením pre mnohých je aj to, že vďaka antibakteriálnym účinkom je možné použiť aj med alebo ešte lepšie propolis, ktorým si rany a domovy dezinfikujú samotné včely. Ale iste si dokážete predstaviť, aké obmedzenia prináša lepkavá pasta, pokiaľ ste sa porezali uprostred varenia. Takže Betadine v lekárničke to istí!

V aute

K povinnej výbave vášho vozidla patrí aj autolekárnička. Podľa najnovšej vyhlášky z roku 2019 už nemusíte kontrolovať dátum exspirácie. Pokiaľ z nej nebolo nič použité, nie je nutné výbavu aktualizovať. Keby bolo niečo z lekárničky použité alebo by vykazovala známky poškodenia, hrozí vám napomenutie alebo pokuta od 50 do 100 eur, zatiaľ čo lekárnička stojí neporovnateľne menej.

V autolekárničke musíte mať rúško, náplasť s vankúšikom, obväzy, hladkú textilnú náplasť, vyšetrovacie rukavice, nožnice určené pre zdravotníctvo, zatváracie špendlíky, trojrohú šatku a izotermickú fóliu. Prekvapuje vás, že vo výpočte nenájdete dezinfekciu? Nás tiež... takže si ju do auta radšej pribaľte.


Na výlet k moru, do hôr... alebo vlastne kamkoľvek

Pokiaľ vyrazíte na dovolenku, lekárnička by určite mala mať svoje pevné miesto v batohu alebo v kufri. Z veľkej časti môžete vychádzať z výbavy práve tej lekárničky, ktorú so sebou nosíte každý deň, len si ju doplňte o ďalšie predmety podľa povahy vášho výletu. Na horskú túru rozhodne vezmite obväzy, na zájazd k moru liek proti nevoľnosti a pastilky proti prechladnutiu z klimatizácie. Pokiaľ idete do zahraničia, dopredu si zistite čísla na miestnu záchrannú službu, ale pokiaľ ste v Európe, bude vám stačiť číslo 112. Pred zájazdom do exotickejších zemí sa spýtajte svojho praktického lekára, či sú povinné alebo doporučené nadstavbové očkovania. A potom už len vyraziť!

 

Veríme, že teraz už určite na výlety bez vybavenej lekárničky nevyrazíte. Aj keby malo ísť len o ofúknutie z klimatizácie, odrenú pätu z topánok alebo bolesť hlavy zo zmeny počasia, je vždy fajn vedieť, kam siahnuť, aby sa nám uľavilo. Veď viete – kto je pripravený, nie je prekvapený! Aj napriek všetkej pripravenosti vám hlavne budeme priať, aby ste svoju zbierku liekov vyhľadávali čo najmenej.