Viete, ako betadine správne používať?

máj 2023

DSC01865_SK_Uvodka_blog

Možno si poviete, že na ošetrenie drobného poranenia nič nie je. Pokvapkáte trochu dezinfekciou a je to. Lenže všetko má svoje pravidlá. Ako spoznáte, že už dezinfekcia v mieste rany nepôsobí? Ako sa Betadine používa pri deťoch? A čo treba urobiť pred samotným použitím dezinfekcie Betadine? Máme pre vás 3 základné kroky a pár zaujímavostí k tomu.

 

Krok číslo 1: Bez vody ani na krok

Základom je, mať pri sebe na túrach, pri športe či výletoch do terénu aspoň základne vybavenú lekárničku. V prípade úrazu siahnite najprv po čistej vode. Ranu, hoci najmenšiu, je nevyhnutné dôkladne umyť – ideálne prúdom tečúcej vody. Väčšie rany je potom potrebné tiež zbaviť nečistôt ako sú triesky, špina, blato, štrk, potrhaná pokožka (súčasťou lekárničky by mala byť aj pinzeta alebo malé nožnice). Nevyčistená rana sa zle hojí a okolo nečistoty môže začať vznikať hnis a zápal, takže účinok dezinfekcie by bol následne znížený.

 

Krok číslo 2: Dezinfekcia

Na umytú a čistú ranu, ktorá nekrváca, resp. len slabo (krvácanie je pre telo okrem iného tiež prirodzený spôsob samočistenia, ale pri silnejšom prúde krvi by sa nám z rany vymývala aj dezinfekcia) prichádza na rad aplikácia dezinfekcia Betadine. A to nielen do rany samotnej, ale aj do jej bezprostredného okolia (aspoň 1,5 cm); baktérie zachytené na pokožke v okolí zranenia by totiž mohli ranu ľahko kontaminovať. Aplikujte 1 až 3 ml roztoku (množstvo samozrejme závisí od rozsahu poranenia) a opatrne rozotrite. Snažte sa zachovávať čo najviac sterilné prostredie.

Dôležité: Pred aplikáciou Betadine dezinfekcie by sme sa mali uistiť, že zranený nemá alergiu na jód, keďže jódovaný povidón je hlavnou účinnou zložkou dezinfekcie Betadine. V prípade akýchkoľvek komplikácií či ťažkostí rozhodne vyhľadajte lekársku pomoc.

 

Krok číslo 3: Pokrytie rany

Po ošetrení je potrebné ranu zakryť, pretože pokožka v mieste, kde došlo k poškodeniu, je teraz citlivá a náchylná k akémukoľvek znečisteniu. K dispozícii môžeme mať rôzne gázy, obväzy, náplasti, vždy by sme ale mali dbať na to, aby bol krycí materiál ak je to možné, čo najviac sterilný, aj keď sa práve nachádzame vonku v teréne.

TIP: Ak ranu zakryjeme iba náplasťou, pravdepodobne sa vytvorí tvrdá chrasta, ktorá bude mať tendenciu praskať. Navyše je tu väčšie riziko, že sa do rany dostane nečistota. Oveľa lepší je tzv. mastný tyl – gázový štvorček napustený lekárskou vazelínou. Na mastný tyl potom následne patrí finálne krytie, napríklad gázové štvorce. Alebo máte ešte jednu možnosť – použiť Betadine masť. Tá pomáha udržať prostredie pre tzv. vlhké hojenie. Už v 60. rokoch 20. storočia sa preukázalo, že rany, ktoré sa udržiavajú vo vlhkom prostredí, sa hoja až o 40 % rýchlejšie v porovnaní s ranami krytými suchým obväzom. Vďaka tomu sa s väčšou pravdepodobnosťou vyhnete aj nepekným jazvám.

 

Výhody žltohnedého sfarbenia

Vďaka obsahu jódu má dezinfekčný roztok žltohnedé sfarbenie. Nemusíte sa báť, dezinfekcia je ľahko vodou umývateľná – a to ako z pokožky, tak z oblečenia. Sfarbenie je teda rozhodne výhodou, a to hneď z dvoch dôvodov. Jednak je možné jednoducho spoznať, kde presne bola dezinfekcia aplikovaná (čo sa môže hodiť napríklad aj v prípade, že sa neskôr so zranením ocitneme u lekára, ktorý tak presne uvidí, ktorá časť tela bola ošetrená), a zároveň je sfarbenie roztoku indikátorom jeho účinnosti. Ak začne blednúť alebo je veľmi svetlý, účinnosť dezinfekcie je znížená. Takúto dezinfekciu je dobré nahradiť v lekárničke novou.


POZOR:
Dezinfekciu po expirácii ale rozhodne nevyhadzujte len tak do koša alebo nevylievajte do umývadla či toalety! Akékoľvek expirované lieky vždy odneste do lekárne, kde budú odborne zlikvidované.

 

 

Deti a dezinfekcia

Všetci si asi pamätáme na naše detstvo, keď často o rozbité kolená, drobné odreniny, štípance od hmyzu či zadreté triesky nebola núdza. Kto z nás bol ale nadšený z následného ošetrovania a aplikovania dezinfekcie? Väčšina detí (a buďme úprimní, aj niektorí dospeláci – predovšetkým mužského pohlavia) sa často dezinfekcii všemožne bránia a vyhýbajú zo strachu z bolesti, štípania a pálenia. Pre vás všetkých máme skvelú správu: Betadine nepáli. Táto dezinfekcia je na báze vodného roztoku a jej účinnou zložkou je jódovaný povidón, takže je k pokožke oveľa šetrnejšia.

 

Vždy v rukách dospelých

Ak vás teraz napadlo, že staršie deti by si zvládli ošetriť drobné zranenia samy a chceli by ste im pribaliť Betadine napríklad do batoha na školský výlet alebo na tábor, zadržte. Deti až do 18 rokov by sa správne nemali ošetrovať samy, s dezinfekciou by mala vždy manipulovať dospelá osoba – učiteľ, vedúci tábora, zdravotník atď. Naopak, u tých najmenších je obmedzená spodná veková hranica, Betadine sa nesmie používať u detí mladších ako 6 mesiacov.