Vyberte si tú správnu dezinfekciu

marec 2021

Vyberte si tú správnu dezinfekciu

So škrabancami, odreninami alebo poranením sa stretávame každú chvíľu. Avšak ani nad drobnými ranami by ste nemali len tak mávnuť rukou. Nikto z nás predsa o infekciu nestojí a dezinfikovaná rana sa aj lepšie a rýchlejšie hojí. Ako si ale vybrať tú správnu dezinfekciu?

 

 

Či už drobné poranenie „získate“ pri divokej detskej hre, pri práci na záhrade, v kôlni, alebo napríklad v kuchyni či na výlete, vo forme popáleniny napr. pri pečení alebo žehlení, rezné rany, odreniny, škrabance, štípance od hmyzu, uštipnutia kliešťom je potrebné dôkladne ošetriť. Možno si poviete, že to nič nie je, ale aj z drobného poranenia, nad ktorým by ste možno mávli rukou, sa môže stať nepríjemná infikovaná rana. Dezinfekcia by preto nemala chýbať v žiadnej lekárničke – v domácej, cestovnej, ale ani v autolekárničke.

 

Ktorú dezinfekciu si vybrať?  

Väčšina dezinfekcií je na báze etanolového, teda liehového roztoku, ktorý po aplikácii do rany páli a štípe. Dezinfekcia na báze alkoholu môže citlivú, hlavne detskú pokožku, veľmi podráždiť. Deti sa preto dezinfekciám rán často bránia, pretože sa boja bolesti, ale je tu aj iná kategória „odmietačov dezinfekcie“ – a tou sú muži. Ošetrenie rany im častokrát príde nedôležité, a to, či dezinfekcia štípe alebo nie, v tom nehrá žiadnu rolu. Správny muž nejakú tú bolesť predsa vydrží, no nie? Moderný muž, ale vie, že ošetrenie rany je dôležité vždy, a netreba sa trápiť, keď existuje dezinfekcia, ktorá pri aplikácii neštípe.

 

Pokiaľ vaša „dezinfekcia“ nemá svoje stále miesto
v lekárničke, ale namiesto toho je buď v kúpeľni medzi holením alebo dokonca v kuchyni a používa
sa prevažne vnútorne, je na čase tento prístup prehodnotiť.

 



Prečo práve Betadine?

Dezinfekcia Betadine je profesionálny prípravok používaný lekármi vo viac než 70 krajinách sveta. Betadine je dezinfekcia na báze vodného roztoku obsahujúca aktívny dezinfekčný prvok – jód. Dezinfekcia Betadine vďaka nemu pri aplikácii neštípe. Je veľmi účinná nielen v boji proti vírusom a baktériám, ale spoľahlivo funguje aj proti plesňovým ochoreniam, pôsobí aj na spóry a ničí teda aj odolné zapuzdrené formy nebezpečných foriem baktérií. Štúdie preukázali aj účinnosť Betadinu proti zlatému stafylokokovi, používa sa aj na ošetrenie popálenín a vredov. Betadine sa vstrebáva do vrchnej vrstvy pokožky, kde po dlhú dobu pôsobí dezinfekčne – čo je veľmi dôležité pre úspešné hojenie.

 

Jód ako ochranca pred baktériami a vírusmi


Určite vás zaujme zafarbenie dezinfekčného roztoku Betadine. Žltohnedá farba je spôsobená jódom. Tu sa na chvíľku zastavíme. Až do roku 1811 nemalo ľudstvo o existencii jódu ani potuchy. V tomto roku bol objavený francúzskym chemikom Bernardom Courtoisom. Skúmaním sa ukázalo, že voľný jód, ktorý sa pomaly uvoľňuje z komplexu v roztokoch, ničí eukaryotické a prokaryotické bunky a taktiež je veľmi účinný proti širokému spektru baktérií, vírusov (vrátane HIV a vírusu Herpes simplex), húb, plesní, spór a prvokov.

Žlto až červenohnedý amorfný prášok uzrel svetlo sveta v roku 1955 a po uvedení na trh sa stal všeobecne preferovanou dezinfekciou. Začal sa preto hojne využívať ako dezinfekčný prostriedok, a to ako v zdravotníctve, tak aj v domácnostiach.

 

 

Jódová tinktúra a jódované povidóny – o čo sa jedná?


Liehový roztok jódu a jodidu draselného poznáme ako jódovú tinktúru. Na dezinfekciu kože sa však častejšie používajú jódované povidóny, teda prípravky s viazaným jódom, ktoré sú k našej pokožke šetrnejšie. Výhodou jódovaného povidónu je okrem dezinfekčného účinku aj jeho sfarbenie, kedy predovšetkým lekári ocenia, že presne vidia, ktorá časť tela už bola ošetrená. Zároveň je sfarbenie aj indikátorom účinnosti – pokiaľ by roztok začal blednúť, znamená to, že jeho účinnosť je znížená. Pri aplikácii sa sýteho sfarbenia nemusíte obávať. Roztok je umývateľný vodou, takže z pokožky, nechtov, vlasov, ale aj oblečenia sa dá ľahko zmyť alebo vyprať. 

 



Viete, že…

… účinky dezinfekcie Betadine sú natoľko preukázané, že už v roku 1969 si NASA vybrala Betadine na dekontamináciu lunárneho modulu Apollo 11 po návrate Neila Armstronga z cesty na Mesiac? Betadine a jeho výborné dezinfekčné účinky sú preverené časom – na celom svete sa používa nepretržite už viac ako 45 rokov.

 

 

A uznajte sami. Keď dokázal zničiť dokonca aj vesmírne spektrum baktérií, vírusov, húb, spór a prvokov, to by bolo, aby si neporadil v prípade bežného drobného poranenia.